RECEPTY

Od roku 2010 organizujeme pre občanov súťaž o Naj... trstínsky zákusok. Súťaž mala od prvého ročníka obrovský úspech a pre veľký záujem zverejňujme víťazné recepty priamo tu na stránkach:

Slávnostné gaštanové rezy (Iveta Wojatschková - 2015)

(20 ks, čas prípravy: 70 minút, elektrická rúra: 180°C , plynová rúra: stupeň 3, čas pečenia: 20 minút)

Cesto: 4 vajcia, 6 lyžíc kryštálového cukru, 100 ml oleja, 6 lyžíc polohrubej múky, 1 lyžica kakaa, 1 prášok do pečiva

Plnka: 1 Zlatý klas, 300 ml mlieka, 125 g rastlinného tuku, 125 g masla, 3 lyžice práškového cukru, 250 g gaštanového pyré.

Karamelová šľahačka: 4 lyžice kryštálového cukru, 300 ml mlieka, 2-3 šľahačky v prášku.

Postup: Celé vajcia vyšľaháme s cukrom, pridáme olej, preosiatu múku s práškom do pečiva a kakao. Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a dáme piecť do vyhriatej rúry (25 minút).

  1. Zo Zlatého klasu a z mlieka uvaríme hustú kašu a necháme ju vychladnúť. Spolu vymiešame rastlinný tuk, maslo, práškový cukor a gaštanové pyré. Do zmesi si vmiešame vychladnutú kašu zo Zlatého klasu (20minút).
  2. Na ozdobenie pripravíme karamelovú šľahačku. Do hrnca dáme cukor a na miernom ohni ho skaramelizujeme. Zalejeme studeným mliekom a miešame, kým sa karamel celkom nerozpustí. Karamel necháme vychladnúť a zamiešame doň práškové šľahačky a spolu dobre vyšľaháme. Šľahačku natrieme na plnku a ozdobíme strúhanou čokoládou (25 minút).

Parížsky zákusok (Marta Kovačičová - 2014)

Korpus: 6 žĺtkov vymiešame s 6 lyžicami kryštálového cukru, pridáme 6 lyžíc polohrubej múky, ½ prášku do pečiva, 2 lyžice kakaa + sneh zo 6 bielkov. Upečený korpus natrieme marhuľovým džemom. Na to dáme uvarený parížsky krém: 3 šľahačky + 150g várová čokoláda. Necháme dobre vychladnúť a vyšľaháme. Na vrch dáme šľahačku, ale tá je v litrovom balení/Modrý obal - rastlinná šľahačka. Na plech stačí 1/2l dobre vyšľahanej šľahačky. Ozdobíme postrúhanou čokoládou. krájame na kocky, trojuholníky alebo obdĺžniky.

Rezy Tip-Top (Oľga Jakubcová - 2013)

Cesto: 25 dkg hladká múka špeciál, 15 dkg palmarin, 1 celé vajce, 10 dkg práškový cukor, 1 vanilka, 1 čajová lyžička prášok do pečiva. Postup: Vypracovať cesto a vyvaľkať na veľkosť plechu, upiecť do polovice. Potrieť ríbezľovým lekvárom, dať plnku, dopiecť do ružova a poliať čokoládou. Plnka: 5 žĺtkov, 25 dkg práškový cukor, 12 dkg palmarin, 15 dkg mleté orechy, 1 čajová lyžička kakao, 2 postrúhané jablká, 1 polievková lyžička strúhanky

Rezy Tiramisky (Jozefína Beluská - 2012)

Suroviny: 1 biely korpus zo 6 vajec, krém : 2 PL nesky, 3 dcl vody, 1 dcl likéru Amaretto, 30 dkg dlhých piškót, plnka : 4 žĺtky, 15 dkg krup.cukru, 30 dkg mascarpone, 25 dkg jemného tvarohu, 1 šľahačkovú smotanu, l vanilka, 20 g želatiny, asi 2 PL prášk.cukru, kakao na posypanie, alebo čokoládu na ozdobenie. Postup : žĺtky s cukrom vyšľahať nad parou, zo smotany urobiť pevnú šľahačku, zmiešať mascarpone s tvarohom, práš.cukrom a vanilkou, želatínu rozpustiť vo vode - asi 1,5 dcl. Pripravené hmoty zmiešame, do tvarohovej pridáme žĺtkovú zmes, šľahačku a vmiešame rozpustenú želatínu. Korpus uložíme na hlboký plech, alebo podnos, navlhčíme kávou, potrieme krémom a ukladáme piškóty namočené v káve, Na vrch natrieme krém. Niekoľko hodín necháme chladiť a vrch posypeme kakaom, alebo ozdobíme čokoládou.

Kinder Bueno (Mária Mancová a Nikola Drgoňová - 2011)

Cesto:6 bielkov, 6 PL kryštálového cukru, 1 PL oleja, 2 PL hladkej múky, 2 PL pomletých piškót, pol balíčka prášku do pečiva, 15 dkg sekaných orechov (najlepšie chutí s lieskovcami, ale môžu byť aj iné oriešky) , pol pohára nutelly, maslové sušienky. Krém: 6 žĺtkov, 25 dkg kryštálového cukru, 1 balíček vanilkového pudingu, 3 PL polohrubej múky, 10 dkg čokolády na varenie, 25 dkg masla, 0.7 l mlieka, 4 dl šľahačky. Postup: Z prísad na cesto urobíme cesto: vyšľaháme sneh, pridáme múku, piškóty, kypriaci prášok, olej, cukor a zamiešame. Potom vylejeme na plech a posypeme posekanými orechami a upečieme. Ešte teplé cesto potrieme nutellou. Pol litra mlieka dáme variť. Do 2 dcl mlieka pridáme žĺtky, cukor, puding a múku a zamiešame. Prilejeme do vriaceho mlieka a sústavne miešame. Uvaríme krém, ktorý rozdelíme na 2 časti. Do jednej polovice primiešame roztopenú čokoládu a necháme vychladnúť. Maslo rozdelíme tiež na dve polovice a primiešame do vanilkového a čokoládového krému. Na cesto potreté nutellou nanesieme vanilkový krém, sušienky (zľahka pokropené mliekom) a čokoládový krém. Potrieme vyšľahanou šľahačkou zo 4 dl šľahačky. Necháme vychladnúť a podávame.

Clintonov rez-Božský rez Slovenska (Dáša Vašková - 2010)

9 vajec vyšľaháme s 13 PL kryštálového cukru, pridáme trochu sódy bikarbóny, 3 PL kakaa a 12 PL hlad. múky špeciál. Upečieme dva pláty na vyšupovanom plechu, pri pečení používame papier na pečenie. Vanilkový krém 1 liter mlieka, 4 Zlaté klasy, 4 PL kryštálového cukru, 5 bal. vanilkového cukru uvaríme na krém a necháme vychladnúť. Primiešame 1,5 hery so 4 PL práškového cukru, vymiešame a urobíme plnku: Polovicu necháme bielu a do druhej vmiešame dve PL kakaa. Orechový krém:20dkg mletých orechov, 10 dkg práškového cukru, 2 bal. vanilkového cukru, 1 dcl rumu. Orechy zatiaľ horúcim mliekom len trochu aby sa nesparili. Ozdobenie: 3 kiwi, 1 jahodový kompót, 3 šľahačky, 1,5 šľahačky uvaríme s lyžicou cukru - nie vrieť. Upálime 3 PL kryštálového cukru a po troške pridávame zvyšnú šľahačku. Nesmie sa vyliať naraz, pretože by stvrdol a zle by sa to roztápalo. Toto si urobíme deň predtým a necháme v chladničke vychladnúť. Postup: kakaové cesto trochu pokvapkáme rumom, natrieme vanilkový krém, do krému nakrájame odkvapkané jahody. Prikryjeme druhým hnedým cestom, ktorý pokvapkáme šťavou z jahôd. Natrieme orechovú plnku, rozotrieme orechový krém a na ten naukladáme nakrájane kivy. Prikryjeme bielou šľahačkou, rozotrieme karamelovú šľahačku a ľubovoľne ozdobíme.

svoj text

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky
Používame cookies, aby sme zaistili správne fungovanie a bezpečnosť našich stránok. Tým vám môžeme poskytnúť tú najlepšiu skúsenosť z ich návštevy.

Pokročilé nastavenia

Tu môžete upraviť svoje preferencie ohľadom cookies. Nasledujúce kategórie môžete povoliť či zakázať a svoj výber uložiť.