RECEPTY
Od roku 2010 organizujeme pre občanov súťaž o Naj... trstínsky zákusok. Súťaž mala od prvého ročníka obrovský úspech a pre veľký záujem zverejňujme víťazné recepty priamo tu na stránkach:
Slávnostné gaštanové rezy (Iveta Wojatschková - 2015)
(20 ks, čas prípravy: 70 minút, elektrická rúra: 180°C , plynová rúra: stupeň 3, čas pečenia: 20 minút)
Cesto: 4 vajcia, 6 lyžíc kryštálového cukru, 100 ml oleja, 6 lyžíc polohrubej múky, 1 lyžica kakaa, 1 prášok do pečiva
Plnka: 1 Zlatý klas, 300 ml mlieka, 125 g rastlinného tuku, 125 g masla, 3 lyžice práškového cukru, 250 g gaštanového pyré.
Karamelová šľahačka: 4 lyžice kryštálového cukru, 300 ml mlieka, 2-3 šľahačky v prášku.
Postup: Celé vajcia vyšľaháme s cukrom, pridáme olej, preosiatu múku s práškom do pečiva a kakao. Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a dáme piecť do vyhriatej rúry (25 minút).
- Zo Zlatého klasu a z mlieka uvaríme hustú kašu a necháme ju vychladnúť. Spolu vymiešame rastlinný tuk, maslo, práškový cukor a gaštanové pyré. Do zmesi si vmiešame vychladnutú kašu zo Zlatého klasu (20minút).
- Na ozdobenie pripravíme karamelovú šľahačku. Do hrnca dáme cukor a na miernom ohni ho skaramelizujeme. Zalejeme studeným mliekom a miešame, kým sa karamel celkom nerozpustí. Karamel necháme vychladnúť a zamiešame doň práškové šľahačky a spolu dobre vyšľaháme. Šľahačku natrieme na plnku a ozdobíme strúhanou čokoládou (25 minút).
Parížsky zákusok (Marta Kovačičová - 2014)
Korpus: 6 žĺtkov vymiešame s 6 lyžicami kryštálového cukru, pridáme 6 lyžíc polohrubej múky, ½ prášku do pečiva, 2 lyžice kakaa + sneh zo 6 bielkov. Upečený korpus natrieme marhuľovým džemom. Na to dáme uvarený parížsky krém: 3 šľahačky + 150g várová čokoláda. Necháme dobre vychladnúť a vyšľaháme. Na vrch dáme šľahačku, ale tá je v litrovom balení/Modrý obal - rastlinná šľahačka. Na plech stačí 1/2l dobre vyšľahanej šľahačky. Ozdobíme postrúhanou čokoládou. krájame na kocky, trojuholníky alebo obdĺžniky.
Rezy Tip-Top (Oľga Jakubcová - 2013)
Cesto: 25 dkg hladká múka špeciál, 15 dkg palmarin, 1 celé vajce, 10 dkg práškový cukor, 1 vanilka, 1 čajová lyžička prášok do pečiva. Postup: Vypracovať cesto a vyvaľkať na veľkosť plechu, upiecť do polovice. Potrieť ríbezľovým lekvárom, dať plnku, dopiecť do ružova a poliať čokoládou. Plnka: 5 žĺtkov, 25 dkg práškový cukor, 12 dkg palmarin, 15 dkg mleté orechy, 1 čajová lyžička kakao, 2 postrúhané jablká, 1 polievková lyžička strúhanky
Rezy Tiramisky (Jozefína Beluská - 2012)
Suroviny: 1 biely korpus zo 6 vajec, krém : 2 PL nesky, 3 dcl vody, 1 dcl likéru Amaretto, 30 dkg dlhých piškót, plnka : 4 žĺtky, 15 dkg krup.cukru, 30 dkg mascarpone, 25 dkg jemného tvarohu, 1 šľahačkovú smotanu, l vanilka, 20 g želatiny, asi 2 PL prášk.cukru, kakao na posypanie, alebo čokoládu na ozdobenie. Postup : žĺtky s cukrom vyšľahať nad parou, zo smotany urobiť pevnú šľahačku, zmiešať mascarpone s tvarohom, práš.cukrom a vanilkou, želatínu rozpustiť vo vode - asi 1,5 dcl. Pripravené hmoty zmiešame, do tvarohovej pridáme žĺtkovú zmes, šľahačku a vmiešame rozpustenú želatínu. Korpus uložíme na hlboký plech, alebo podnos, navlhčíme kávou, potrieme krémom a ukladáme piškóty namočené v káve, Na vrch natrieme krém. Niekoľko hodín necháme chladiť a vrch posypeme kakaom, alebo ozdobíme čokoládou.
Kinder Bueno (Mária Mancová a Nikola Drgoňová - 2011)
Cesto:6 bielkov, 6 PL kryštálového cukru, 1 PL oleja, 2 PL hladkej múky, 2 PL pomletých piškót, pol balíčka prášku do pečiva, 15 dkg sekaných orechov (najlepšie chutí s lieskovcami, ale môžu byť aj iné oriešky) , pol pohára nutelly, maslové sušienky. Krém: 6 žĺtkov, 25 dkg kryštálového cukru, 1 balíček vanilkového pudingu, 3 PL polohrubej múky, 10 dkg čokolády na varenie, 25 dkg masla, 0.7 l mlieka, 4 dl šľahačky. Postup: Z prísad na cesto urobíme cesto: vyšľaháme sneh, pridáme múku, piškóty, kypriaci prášok, olej, cukor a zamiešame. Potom vylejeme na plech a posypeme posekanými orechami a upečieme. Ešte teplé cesto potrieme nutellou. Pol litra mlieka dáme variť. Do 2 dcl mlieka pridáme žĺtky, cukor, puding a múku a zamiešame. Prilejeme do vriaceho mlieka a sústavne miešame. Uvaríme krém, ktorý rozdelíme na 2 časti. Do jednej polovice primiešame roztopenú čokoládu a necháme vychladnúť. Maslo rozdelíme tiež na dve polovice a primiešame do vanilkového a čokoládového krému. Na cesto potreté nutellou nanesieme vanilkový krém, sušienky (zľahka pokropené mliekom) a čokoládový krém. Potrieme vyšľahanou šľahačkou zo 4 dl šľahačky. Necháme vychladnúť a podávame.
Clintonov rez-Božský rez Slovenska (Dáša Vašková - 2010)
9 vajec vyšľaháme s 13 PL kryštálového cukru, pridáme trochu sódy bikarbóny, 3 PL kakaa a 12 PL hlad. múky špeciál. Upečieme dva pláty na vyšupovanom plechu, pri pečení používame papier na pečenie. Vanilkový krém 1 liter mlieka, 4 Zlaté klasy, 4 PL kryštálového cukru, 5 bal. vanilkového cukru uvaríme na krém a necháme vychladnúť. Primiešame 1,5 hery so 4 PL práškového cukru, vymiešame a urobíme plnku: Polovicu necháme bielu a do druhej vmiešame dve PL kakaa. Orechový krém:20dkg mletých orechov, 10 dkg práškového cukru, 2 bal. vanilkového cukru, 1 dcl rumu. Orechy zatiaľ horúcim mliekom len trochu aby sa nesparili. Ozdobenie: 3 kiwi, 1 jahodový kompót, 3 šľahačky, 1,5 šľahačky uvaríme s lyžicou cukru - nie vrieť. Upálime 3 PL kryštálového cukru a po troške pridávame zvyšnú šľahačku. Nesmie sa vyliať naraz, pretože by stvrdol a zle by sa to roztápalo. Toto si urobíme deň predtým a necháme v chladničke vychladnúť. Postup: kakaové cesto trochu pokvapkáme rumom, natrieme vanilkový krém, do krému nakrájame odkvapkané jahody. Prikryjeme druhým hnedým cestom, ktorý pokvapkáme šťavou z jahôd. Natrieme orechovú plnku, rozotrieme orechový krém a na ten naukladáme nakrájane kivy. Prikryjeme bielou šľahačkou, rozotrieme karamelovú šľahačku a ľubovoľne ozdobíme.
svoj text